Najčešća pitanja i odgovori

Najčešća pitanja i odgovori

Od kojeg tjedna trudnoće se može napraviti prenatalni test Qualified®?

Ja sam Milica Kovjenić, Magistra farmacije - medicinski biokemičar. Svoje profesionalno zanimanje sam tijekom posljednjih pet godina rada u laboratoriju Bio Save usmjerila isključivo prema prenatalnoj dijagnostici. Usprkos kontinuiranoj edukaciji i praćenju najnovijih svjetskih trendova na tom polju, tijekom trudnoće sam imala brojna pitanja za svog ginekologa vezana za genske i razvojne anomalije. Uvažavanjem smjernica i jasnih preporuka struke, neinvazivno testiranje je svim trudnicama, pa i meni, omogućilo lagodniju i bezbrižniju trudnoću. Probat ću Vam pružiti odgovore na sva Vaša pitanja. Ako imate bilo koja dodatna pitanja koja se ne nalaze na našoj stranici, možete nas kontaktirati direktno na mail: info@biosave.hr. Mom timu i meni bit će zadovoljstvo pružiti Vam jasne odgovore na sva pitanja.

Koje sve trudnice mogu napraviti test Qualified®?

  • Jednoplodne trudnoće
  • Blizanačke trudnoće
  • Trudnoće iz procedura IVF (VTO)
  • Trudnoće s donorskom jajnom stanicom

Gdje se test provodi?

Test se provodi u laboratoriju Veritas, koji se nalazi u Barceloni.

Koliko dugo čekam rezultate testa?

Rezultat Vam šaljemo za 3 do 5 radnih dana, od trenutka pristizanja uzorka u laboratorij u Barceloni.

Koliko je test precizan?

Upotrebom tehnologije bazirane na cff DNA, prenatalni test Qualified® može identificirati više od 99,9 % trudnoća sa sindromom Down. Statistički testovi probira za sindrom Down (double, triple) mogu propustiti i do 15 % trudnoća sa sindromom Down.

Prenatalni test Qualified® u usporedbi sa statističkim prenatalnim testovima za sindrom Down daje daleko manje lažno pozitivnih rezultata, što znači da je manja potreba za invazivnim testom poput amniocenteze.

Prenatalni test Qualified® je test probira. Pozitivne rezultate je potrebno potvrditi dijagnostičkim testovima poput amniocenteze, biopsije korionskih resica ili kordocenteze.

Je li Qualified® siguran za mene i moju bebu?

Da, u pitanju je jednostavno uzorkovanje krvi, u bilo koje doba dana, neovisno o unosu hrane, pića ili suplementacije.

Kako mogu znati je li Qualified® pravi test za mene?

Neinvazivni prenatalni test je potreban svim trudnicama koje će u trenutku porođaja imati 35 ili više godina. Preporučuje se i trudnicama koje su imale pobačaje ili plod a genskom anomalijom u prethodnoj trudnoći. Također, mogu ga napraviti trudnice koje imaju strah od invazivne procedure kao što je amniocenteza ili biopsija korionskih resica.

Može li se Qualified® dnapraviti i u slučaju trudnoće iz procedura IVF (VTO)?

Da, Qualified® se može napraviti i u slučaju trudnoće koje su nastale putem izvantjelesne oplodnje.

Znači li uredan rezultat testa da je moja beba u potpunosti zdrava?

Ne postoji test koji može jamčiti da će beba biti u potpunosti zdrava. Također, ni jedan test ne testira sve genske anomalije koje se mogu javiti kod ploda. Neophodno je gensko savjetovanje prije i poslije testiranja, uz obavezan redovni ultrazvučni pregled kod nadležnog ginekologa.

Na koji način funkcionira prenatalno testiranje Qualified®?

Kada ste trudni, u Vašoj se krvi uz Vašu DNK nalaze i dijelovi DNK Vaše posteljice koja se razvija. Prenatalni test Qualified® analizira baš tu fetalnu frakciju kako bi se utvrdilo gensko zdravlje bebe i s velikom sigurnošću isključili vjerojatnost za sindrome Down, Edwards i Patau, kao i za ostale anomalije na ostalim kromosomima, mikrodelecije i duplikacije.

Kako se prenatalni test Qualified® razlikuje od ostalih testova probira za sindrom Down?

Prenatalni test Qualified® daje jasne odgovore još u prvom tromjesečju nakon jednostavnog vađenja krvi. Drugi testovi probira za sindrom Down se izvode kasnije u trudnoći i zahtijevaju nekoliko posjeta liječniku. Rizik se procjenjuje kombiniranjem više nespecifičnih parametara. Neki od njih su godine života trudnice, pojedine ultrazvučne mjere, koncentracija free-bhcg i PAPP.  Statistički testovi probira tijekom 1. tromjesečja su povezani s lažno pozitivnom stopom i do 5 %. 

Prenatalni test Qualified® koristi jedinstvenu metodu ciljane analize DNA koja se kombinira s kontrolom kvalitete i postiže preko 99 % detekcijske stope i stopu lažno pozitivnih rezultata manju od 0,1 %.

Bih li trebala razmišljati o testu Qualified® ako imam manje od 35 godina?

Da. Smjernice profesionalnih udruženja podržavaju opciju izvođenja neinvazivnih prenatalnih testova za opću populaciju. Prenatalni test Qualified® je temeljno provjeren kod žena s više i manje od 35 godina starosti. Većina beba sa sindromom Down rode trudnice koje imaju manje od 35 godina iako je rizik za sindrom Down povećan kod trudnica s više od 35 godina. 

Kada mogu napraviti test Qualified®?

Već od navršenih 10 tjedana trudnoće možete napraviti prenatalni test Qualified®, jednostavnim uzorkovanjem krvi majke. 

Očekujem blizance. Mogu li napraviti prenatalni test Qualified® ?

Prenatalni test Qualified® se može napraviti i kod blizanačke trudnoće, u  opciji Qualified® 45, 180 i 360. U ovom slučaju spolove fetusa tumačimo na sljedeći način - ako postoji kromosom Y, znači da je bar jedan fetus muškog spola. Ako se ne otkrije prisutnost kromosoma Y, oba fetusa su ženskoga spola.

Sign In