Što je NIPT

Neinvazivni prenatalni test (NIPT)  je test probira za određivanje genskih anomalija u ranom razdoblju trudnoće. NIPT je namijenjen i za jednoplodne i blizanačke trudnoće. Može se napraviti najranije od navršenih 10 tjedana trudnoće putem uzimanja majčine venske krvi.

Što testira NIPT?

NIPT testovima se izoliraju dijelovi DNA (slobodnostanična DNA) u Vašoj krvi tijekom trudnoće kako bi se pružila točna informacija o vjerojatnosti za kromosomsku anomaliju koja može utjecati na zdravlje Vaše bebe. NIPT se može napraviti najranije od navršenih 10 tjedana trudnoće i provjerava najčešće kromosomske anomalije poput trisomije 21 (sindrom Down), trisomije 18 (Edwardsov sindrom), trisomije 13 (Patauov sindorm), spol fetusa, kao i aneuploidije spolnih kromosoma. NIPT testovi poput prenatalnog testa Qualified® također imaju opciju informirati Vas o svim ostalim kromosomima, kao i o velikom broju mikrodelecija i duplikacija.

Kome se preporučuje NIPT? 

Donedavno je NIPT testiranje savjetovano samo trudnicama koje su imale povišen rizik za kromosomske anomalije, poput žena koje imaju više od 35 godina života ili žena s obiteljskom povijesti za kromosomske anomalije. Danas, profesionalana udruženja poput Američkog Udruženja Ginekologa i Porodničara (ACOG) i Američki Koledž Medicinske Genetike i Genomike (ACM G) preporučuju liječnicima da informiraju svaku trudnicu, bez obzira na godine ili rizik, da je NIPT temeljen na slobodnocirkulirajućoj DNA i da je najpreciznija opcija probira za trisomiju 21, trisomiju 18 i trisomiju 13.

Internacionalno Udruženje za Prenatalnu Dijagnostiku (ISPD) smatra da je odgovarajuće ponuditi NIPT svim trudnicama kao primarni test probira. 

Je li NIPT siguran?

Prenatalni test Qualified® predstavlja neinvazivni prenatalni test (NIPT). Qualified® analizira fetalnu DNK koja se nalazi u majčinoj krvi. Za ovakvu vrstu analize kromosoma dovoljan je uzorak venske krvi majke pa stoga ne postoji rizik za Vašu bebu.

Kolika je točnost NIPT?

Upotrebom tehnologije bazirane na cffDNA, prenatalni test Qualified® može identificirati više od 99,9 % trudnoća sa sindromom Down. Statistički testovi probira za sindrom Down (double, triple) mogu propustiti i do 15 % trudnoća sa sindromom Down.