Čemu služi Qualified® prenatalni test

Čemu služi Qualified® prenatalni test

Kakva je procedura Qualified® prenatalnog testa?

Trisomije

Naša tijela su sačinjena od milijardi stanica. U svakoj stanici nalazi se naš genski materijal ili DNA. DNA je uputstvo koje našim tijelima kaže kako bi trebalo rasti i razvijati se. Ugrađena je u kromosome. Kromosome nasljeđujemo od svojih roditelja. Zdrava ljudska bića imaju 46 kromosoma, odnosno  23 para. Žene imaju dva kromosoma X, dok muškarci imaju jedan kromosom X i jedan kromosom Y. Ponekad se dogodi greška koja dovodi do toga da spermatozoid ili jajna stanica imaju višak ili manjak kromosoma. Ako se to dogodi, trudnoća također može imati višak ili manjak kromosoma. Trisomija se može pojaviti na bilo kojem kromosomu 1-22 i na spolnim kromosomima.

Trisomije

Mikrodelecija

Mikrodelecija je nedostatak malog dijela kromosoma i nazvana je po dijelu kromosoma koji nedostaje. Dajemo Vam potpuni popis 103 mikrodelecija i duplikacija koje se mogu otkriti prenatalnim testom Qualified™ 360°.

Mikrodelecija

Informacije o poremećajima kromosoma X/Y

Dva spolna kromosoma (X i Y) određuju hoće li fetus biti muškog ili ženskog spola. Poremećaji kromosoma X i Y javljaju se u slučajevima kada kopija spolnog kromosoma nedostaje, kada je prisutna dodatna kopija ili kada je ona nepotpuna.

Informacije o poremećajima kromosoma X/Y

Sign In